Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O profesoară din Sîngera, bolnavă de rujeola. A intrat în contact cu elevi din cinci clase, unii nefiind vaccinaţi

Risc mare de îmbolnăvire cu rejeolă la o şcoală din localitatea Sîngera. O profesoară ar fi contactat boala în urma unei călătorii în Ucraina. Femeia de 22 de ani a venit însă la şcoală şi a intrat în contact cu elevii din cinci clase. Medicii spun că deocamdată nu a fost înregistrat niciun caz de îmbolnăvire la copii, deşi unii dintre aceştia nu sunt vaccinaţi.

Femeia bolnavă este profesoară de Limba Română la Liceul Alexandru Cel Bun din Sângera. Ea s-a îmbolnăvit de rujeolă la începutul săptămânii trecute. A stat acasă câteva zile pentru că se simţea rău dar în cele din urmă s-a dus la medic care a confirmat boala. Simtomele au început să se manifeste după ce s-a întors dintr-o deplasare în regiunea Cernăuţi, în  Ucraina.

Pacienta este internată în Spitalul Raional din Briceni iar starea ei de sănătate stabilă. Mai grav este că imediat după întoarcea din Ucraina, profesoara a mers la şcoală şi a intrat în contact cu peste 100 de elevi. 11 dintre ei nu sunt vaccinaţi împotriva rujeolei. Asistenta medicală a liceului spune că monitorizează zilnic starea de sănătatea ale elevilor şi până acum nu s-a înregistrat niciun caz de infecţie.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate publică, profesoara bolnavă nu era vaccinată împotriva rujeolei.

Acesta este primul caz de rujeolă înregistrat în acest an de autorităţile sanitare din Chişinău. În 2019 au fost confirmate 90 de cazuri.
 
Rujeola începe după o perioadă de incubaţie a virusului de 7 până la 14 zile cu febră, rinoree, tuse chinuitoare şi conjunctivită. Petele pe piele apar după 2 pînă la 4 zile, de obicei pe mucoasa bucală şi se extind rapid pe corp. În perioada de vîrf a bolii, temperatura bolnavului poate depăşi 40 de grade. Netratată, boala poate favoriza alte afecţiuni şi poate deveni mortală.

Rujeola ramâne o cauza principala de deces in rândul copiilor, estimandu-se că aproximativ 160.000 de copii mor in fiecare an din cauza complicatiilor bolii, informeaza expertii din cadrul Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor. Vaccinul este cea mai bună soluţie de prevenire.
 
Similare
RECOMANDĂRI