Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lista a 12 drumuri care vor fi reparate în 2020 şi pentru care au fost lansate licitaţiile

Drumurile Republicii Moldova urmează să se transforme în şantiere. Au fost lansate primele licitaţii de reabilitare a unor şosele naţionale. În total, în acest an vor începe reparaţiile la peste 355 de kilometri de drum. Se estimează că lucrările vor costa 5,5 miliarde de lei, bani care vor fi împrumutaţi de la Federaţia Rusă. Totuşi, asta nu înseamnă că arterele modernizate vor fi inaugurate în acest an.

Autorităţile de la Chişinău au anunţat licitaţiile pentru 12 proiecte de reabilitare a drumurilor. 
 
PROIECTE DE DRUM LICITATE ÎN 2020
 
R13 Bălţi – Floreşti: 704 milioane lei
G50 Floreşti – Nicolaeva – Sîngerei: 150 milioane lei
R26 Mihailovca – Cimişlia: 65 milioane lei
R30 Căuşeni – Ştefan Vodă: 131,5 milioane lei
R31 Tudora Palanca: 100 milioane lei
R36 Tvardiţa – Ciadîr Lunga: 100 milioane lei
M2 Drumul de centură Chişinău, sectorul 3: 410 milioane lei
G98 Lozova – M1: 90 milioane lei
G109 Delacău – Bulboaca: 120 milioane lei
G122 Mihailovca (M3) – Valea Perjei: 145 milioane lei
G125 Cimişlia – Iargara: 165 milioane lei
G135 Baurci – Congaz: 45 milioane lei
 
În prima etapă, urmează să fie reparaţi circa 185 kilometri de drum, iar lucrările vor costa 2,2 miliarde de lei. Unele tronsoane vor fi gata chiar la sfârşitul acestui an, în alte cazuri lucrările vor dura până la trei trei ani. Ministrul Economiei şi Infrastructurii spune că în aceste cazuri reabilitările vor dura mai mult pentru că proiectele sunt complexe.  
 
ANATOL USATÎI, ministrul Economiei şi Infrastructurii: „Dacă vorbim de drumul de ocolire a municipiului Chişinău, drumul existent va fi recunostruit totalmente. Lărgit la 4 benzi de circulaţie, construite intersecţii denivelate şi cele republicane unde în linii generale se face partea carosabilă. Investiţia pe kilometru e foarte diferit, chiar şi de 10 de ori”.
 
Şi autorităţile promit că nu se vor opri aici. În următoarele luni vor mai fi lansate cinci licitaţii pentru lucrări de reparaţie a drumurilor. Această a doua etapă a programului de modernizare a şoselelor este şi mai costisitoare. 3,5 miliarde de lei vor fi cheltuite pentru reparaţia a 170 de kilometri de şosele. Este vorba despre drumurile de la Morozeni, Cimişlia, Vulcăneşti, sectorul 2 din centura oraşului Chişinău, dar şi:
 
ANATOL USATÎI, ministrul Economiei şi Infrastructurii: „Tronsonul M5 Bălţi – Criva  este în stare deplorabilă. Demult nu au fost lucrări de reabilitare pe acest sector de drum. Lungimea totală 133 de km şi costul total 2,4 miliarde de lei”

Totul se va face cu banii din creditul contractat de la ruşi. Deşi un acord oficial nu există, ministrul Economiei este încrezător că, într-o lună, totul va fi bătut în cuie.

ANATOL USATÎI, ministrul Economiei şi Infrastructurii: „Pe parcursul lunii februarie deja vom fi anunţaţi. Avem toate dovezile că până la data când acest surse financiare vor fi necesare pentru a fi debursate către companii, această linie de credit va fi deschisă”.
 
În acest an, Republica Moldova urmează să primească o tranşă de 1,3 miliarde de lei, bani care vor fi cheltuiţi în exclusivitate pentru reabilitarea drumurilor. Între timp, urmează să fie contractaţi şi agenţii economici.
 
ANATOL USATÎI, ministrul Economiei şi Infrastructurii: „Noi pledăm pentru participarea companiilor internaţionale în executarea proiectelor. Este plus foarte mare, vedem şi tehnologii noi, companii noi care sunt puternice.”
 
Federaţia Rusă urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de dolari, bani ce se vor folosi doar pentru proiecte de infrastructură. Totuşi, iniţial, suma era ceva mai mare, mai exact - jumătate de miliard de dolari. În prezent, miniştrii finanţelor de la Chişinău şi Moscova negociază contractul care ar urma să fie semnat în februarie. Potrivit datelor ministerul Economiei şi Infrastructurii, în Republica Moldova există 1.730 de kilometri de drumuri care trebuie reabilitate în mod prioritar.
 
Similare
RECOMANDĂRI