Cât constituie activele oficiale de rezervă la sfârşitul anului 2019
Vizualizari:

Cât constituie activele oficiale de rezervă la sfârşitul anului 2019

La sfârşitul anului trecut, activele oficiale de rezervă au constituit 3 059,63 milioane de dolari. Cifra este în creştere cu 4,09 milioane de dolari în comparaţie cu 29 noiembrie 2019, când acestea au însumat 3 055,54 milioane de dolari, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei.

Potrivit BNM, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 17,10 milioane de dolari. De asemenea, au fost înregistrate credite şi a granturi în favoarea Ministerului Finanţelor pentru proiecte investiţionale în valoare de 4,72 milioane de dolari.

Majorarea a fost determinată şi de veniturile de la gestionarea rezervelor valutare în sumă de 3,75 milioane de dolari. Tot aici sunt menţionate şi intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit în valoare de 0,49 milioane de dolari, precum şi alte intrări nete – 0,49 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plăţile Ministerului Finanţelor în valoare de 18,13 milioane de dolari SUA. De asemenea, este vorba despre ieşirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licenţiate – 2,09 milioane de dolari, precum şi de despre plăţile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 1,96 milioane de dolari SUA. Diminuarea a fost determinată şi de reevaluarea valorilor mobiliare menţinute în portofoliul de investiţii în valoare de 0,28 milioane de dolari.
Similare
RECOMANDĂRI