Analiză. Fiecare a treia companie de stat din Republica Moldova înregistrează pierderi
Vizualizari:

Analiză. Fiecare a treia companie de stat din Republica Moldova înregistrează pierderi

Fiecare a treia companie de stat din Republica Moldova înregistrează pierderi, iar situaţia se înrăutăţeşte de la un an la altul. În anul 2018, ponderea întreprinderilor de stat care au fost pe profit s-a redus la 60% de la 62,6%, cifră înregistrată în 2017.

Constatările aparţin economistei Diana Enachi şi au fost făcute în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Analiza activităţii economico-financiare arată că profitul net obţinut de companiile de stat s-a redus de aproximativ zece ori. Dacă, în anul 2017, per ansamblu a fost obţinut un profit de 148,9 milioane de lei, atunci în 2018, profitul net contabilizat a fost de doar 15,9 milioane de lei.

În topul companiilor care înregistrează pierderi sunt: Calea Ferată din Moldova (73,1 milioane de lei), Aeroportul Internaţional Mărculeşti (19,9 milioane de lei), Editura Universul (9,6 milioane de lei) şi ÎS  „Protecţia Solului şi Îmbunătăţiri Funciare” – patru milioane de lei.

La polul opus, cele mai mari profituri le contabilizează: Moldelectrica (28,6 milioane de lei), Poşta Moldovei (19,6 milioane de lei), Fabrica de Sticlă din Chişinău (12,6 milioane de lei) şi Nodul Hidroenergetic Costeşti (12,4 milioane de lei).

„Un risc pe termen mediu reprezintă acumularea de pierderi şi de arierate la companiile în care statul este acţionar. În cazul în care acestea nu reuşesc să acopere pierderile financiare, datoriile şi, respectiv, să îşi eficientizeze activitatea, Guvernul este obligat să intervină cu resurse publice, ceea ce poate conduce la deteriorarea situaţiei finanţelor publice. La sfârşitul anului 2018 creanţele companiilor de stat însumau şase miliarde lei, dintre care 2,4 miliarde acumulate doar în anul 2018, restul fiind datorii pe termen lung”, a precizat Diana Enachi.

În Registrul patrimoniului public, ţinut de Agenţia Proprietăţii Publice, sunt circa 220 de companii de sat şi 86 de societăţi comerciale cu capital de stat, dintre care 63  deţin capital integral sau majoritar de stat.

Similare
RECOMANDĂRI