Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Klaus Iohannis face declaraţii de presă la ora 17.00, după ultima rundă de consultări. Se aşteaptă să fie anunţat numele premierului desemnat

Preşedintele României Klaus Iohannis a chemat liderii partidelor pentru discuţii separate. Azi a avut discuţii cu Dan Barna, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban. Preşedintele face declaraţii la ora 17.00, când va anunţa, probabil, numele noului premier. Potrivit surselor, acesta va fi Ludovic Orban. Liberalii caută aliaţi, dar celelalte formaţiuni politice pun condiţii ca să le acorde votul.

Preşedintele USR Dan Barna a fost primul care a mers, de la ora 10:30, la consultările care au loc la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis privind desemnarea unui nou premier. 

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat, la consultările de la Cotroceni, că îşi doreşte alegeri anticipate, însă după scrutinul din noiembrie. Barna spune încă că momentul potrivit ar fi în prezent, "cât PSD este slab": "Am ieşit de la consultări unde preşedintele Iohannis mi-a reconfirmat că îşi doreşte alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră însă că trebuie abordată abia după alegerile prezidenţiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă. Domnule Iohannis, haideţi să nu mai gândim pe azi, pe mâine. Care e alternativa la anticipate? Să puneţi acum un Guvern slab, fără susţinere parlamentară, aflat în permanenţă la mâna PSD şi a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta şi Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de Guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie şi ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Aţi uitat anul 2016? Ştiu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în Guvernul Cioloş, ştiu cât de mult ne-a afectat lipsa de susţinere", a scris Barna, pe Facebook.

Următorii lideri ai partidelor parlamentare care vor discuta, marţi, cu şeful statului sunt Kelemen Hunor din partea UDMR şi Ludovic Orban din partea PNL.

Preşedintele liberalilor ar avea câte trei nume pentru fiecare dintre cele 16 ministere din viitorul Executiv, au spus sursele din partid.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că formaţiunea pe care o conduce nu acordă nimănui un cec în alb, şi va putea preciza dacă va susţine sau nu viitorul guvern după anunţarea numelui premierului desemnat: "Probabil că astăzi domnul Iohannis va anunţa viitorul prim-ministru. Eu am spus că nu dăm un cec în alb nimănui. Nu respingem, dar nici nu promitem susţinere înainte să vedem programul de guvernare şi care sunt măsurile pe care le va lua guvernul, să vedem lista de miniştri. După ce vom şti aceste lucruri, putem spune dacă susţinem sau nu susţinem viitorul guvern", a precizat Kelemen Hunor, citat de Agerpres, după consultările avute marţi cu preşedintele Klaus Iohannis.

În opinia sa "este greu de spus dacă guvernul va trece din prima încercare sau la a doua".
 

După ce premierul este desemnat de preşedinte, acesta are la dispoziţie 10 zile ca să îşi formeze un cabinet şi să meargă în Parlament pentru învestire. Are nevoie de 233 de voturi.

Similare
RECOMANDĂRI