DOC. Valentina Buliga, organizatoare a unui grup de proteste violente în Germania? Ce spune fosta parlamentară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. Valentina Buliga, organizatoare a unui grup de proteste violente în Germania? Ce spune fosta parlamentară

Democrata Valentina Buliga figurează în registrele Impressum / Imprint din Germania drept responsabilă a unui grup de manifestanţi, „Ende Gelände” / „Până aici, ajunge!”, care protestează violent împotriva industriei de extragere a cărbunelui.

Site-ul organizaţiei, Ende Gelande, o prezintă pe politiciana Valentina Buliga, cu adresa Chişinău, strada Gheorghe Tudor 3, sediul Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Buliga a deţinut funcţia de director al acestei instituţii în perioada decembrie 2018–iunie 2019, scrie portalul Anticorupţie.md.

Ende Gelände a intrat în atenţia presei din Germania după manifestaţiile din 2015, când un grup de 1.500 de persoane au pătruns pe teritoriul minei Garzweiler, proprietate a companiei RWE cu sediul la Essen, Renania de Nord. Potrivit publicaţiei britanice theguardian.com, în 2017, peste 3,000 de activişti, îmbrăcaţi în veste de hârtie albă şi purtând saci cu paie ca mijloc de protecţie împotriva bastoanelor poliţiştilor, au ocupat o altă mină şi o centrală electrică în Welzow-Süd, estul Germaniei.

Activiştii critică vehement autorităţile de la Berlin pentru că, în pofida declaraţiilor despre explorarea surselor de energie verde, continuă să investească în extragerea „energiei negre”, în special a cărbunelui.

Contactată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Valentina Buliga a calificat datele registrului german „drept o făcătură a cuiva”. „Doamne fereşte! Nu am fost niciodată protestară în afară de evenimentelor organizate de formaţiunea din care fac parte [PDM].”   

Valentina Buliga a fost aleasă în 2005 deputată în Parlamentul Republicii Moldova. Între 2009 şi 2015, a deţinut în mai multe guverne funcţia de ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În 2014–2018, a obţinut un nou mandat de deputat în Parlamentul R. Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI